The Coocom2 Project

KBS-Media Lab
Lund University


[projects] Last update 1996.01.27

Företagets kunskapskälla - The Company Knowledge Node - Coocom2

Goal/Purpose:

Möjligheter finns idag att på företagen börja designa morgondagens kunskapsförsörjningssystem baserade på den teknik som används i de globala nätverken och Internet. Den så kallade WWW, World Wide Web, filosofin utvecklas idag med hög hastighet. WWW erbjuder möjligheter Projektet syftar till att åskådliggöra en vision av företagets framtida kunskapsnod för kunskapsåtkomst och kommunikation. Detta i perspektivet av att kunskap lagras i personer, i personliga databanker, projektets/företagets databank och globalt i 'bibliotek' och branschgemensamma banker. Vi önskar modellera kunskapshantering som stödjer erfarenhetsåtkomst dels som internt företagsstöd dels som stöd i relationen med kunder.

Relevance:

Projektet avses framförallt ge följande bidrag till den samhälleliga och miljömässiga nyttan;

Novelty:

Avancerad forskning och utveckling inom området Dynamiska Kunskapsnät, DKN, bedrives vid Lund Universitet vid KBS-Media Lab. Denna verksamhet, som ligger i den internationella frontlinjen, behandlar frågor som rör kunskaps kommunikation, klassifikation och representation i de framväxande delvis globala datornätverken. Gränssnitten mellan användare och datorsystem har multimediala egenskaper för att ge användarna största möjliga kontroll över informationsflödet nära tillämpningsnivån.

Företagets kunskapskälla skall designas med beaktande av kommande distribuerade objektorienterade system (NOSs, Network Operating Systems). Implementeringen måste dock ske i tillgänglig teknologi baserad på existerande tjänster i de globala nätverken (TCP/IP, World Wide Web, Java, email, News etc.).

Projektet är nydanande i sin långsiktighet och i att kombinera riktad grundforskning med avancerad utveckling av demonstratorsystem i industrimiljö. I det parallellt pågående K3-projektet (Kommunikation, representation och klassifikation av Kunskap med IT, K3) utvecklas bakomliggande teorier och bedrives aktiviteter av mera riktad grundforskningskaraktär

Methodology:

Koppling mellan praktik och teori åskådliggörs i så kallade demonstratorer. Dessa är system som användes för att tillsammans med slutanvändare generera, fånga, utvärdera, kommunicera och implementera idéer i en iterativ process. De bygges på dynamiskt och liknar mer och mer den slutliga prototypen. Demonstratorn fungerar således även som ett kommunikationsinstrument och som ett stöd under själva forskningsarbetet.

Det vetenskapliga angreppssättet är tvärvetenskapligt med påverkan från en rad olika teorier och metoder: kunskapsbaserade system (connectionist-modeller, beslutsträd, agentsystem), objektorienterade system, hypermedia, virtual realities, coordination theory, groupware/computer supported cooperative working, systemteori, software engineering, kognitionspsykologi och organistaionssociologi. Programutveckling sker på tillämpad nivå i existerande skalprogram. Interaktions- och presentationsmodeller studeras speciellt.

Kunskapsteoretiska frågor och människa -maskin interface belyses i samband med formulering av modeller över användare, kontext, tillämpningar och IT-verktyg.

En Arbetsarea har satts upp i WWW miljö där projektdeltagarna kommunicerar och kontinuerligt bidrar till resultatinsamling och redovisning. Metoder för hur detta samarbete skall genomföras studeras speciellt.

Results:

Resultat redovisas i rapport som riktar sig både till personer med viss IT bakgrund men innehåller även en populärvetenskaplig del. Systemet själv utgör även resultat och kan nås på Internet. Artiklar och bidrag till konferenser skrives även kontinuelrigt.


Project set-up:


Feedback Navigate Front Page [projects]