INFORMATIONSTEKNOLOGI I BYGGERIET

Kjeld Svidt

B6 2006

Hvilke krav stilles der til projektet vedr. kurset i informationsteknologi?

Kurset er et projektenhedskursus og skal som sådan dokumenteres gennem projektet på lige fod med andre projektenhedskurser.

I studievejledningen står der:

Det overvejes, hvordan tidssvarende informationsteknologi (IT) med fordel kan anvendes i projektets levetid. Der udarbejdes bl.a.:

En organisationsplan for projektet i design- og udførelsesfasen.

De nødvendige informationsstrømme og informationslagre identificeres og de nødvendige informationskanaler og strukturer fastlægges.

Det analyseres, hvilke IT-værktøjer der er anvendelige til opgaven. Specielt fokuseres på anvendelsen af databaser, kommunikationsværktøjer og multimediepræsentationer:

Projektinformation kan lagres i databasen og gøres tilgængelige via www.

Byggepladsen kan dokumenteres (i tiden) ved hjælp af foto, interaktive film, 3D virtual reality og beskrivelser, som for eksempel gøres tilgængelig via www.

Analyse af IT-værktøjer til brug for samarbejde mellem byggeprocessens parter

(internt i gruppen og eksternt).

Projektet præsenteres på www i form af problemformulering, løsningsstrategi, løsnings- forslag, og referencer samt erfaring med de benyttede IT-værktøjer.

Der lægges stor vægt på øvelserne, og det vil derfor være naturligt at det, der skrives i projektet afspejler resultatet af øvelserne. De fleste af øvelserne lægger op til at resultatet dokumenteres, så det kan indgå i rapporten. Øvelserne ligger indenfor tre hovedområder:

-        projektweb og html

-        objektorienterede bygningsmodeller

-        databaser

De udarbejdede websider kan betragtes som en form for elektronisk bilag til rapporten, som der er lagt en hel del arbejde i. Det er vigtigt at dette arbejde dokumenteres i rapporten, så det fremgår, hvordan projektwebben er blevet til. Det gælder både beslutninger om målgruppe, navigations- og filstruktur, og mere ”tekniske data” om opbygning af eventuelle frames, menuer, filformater osv.

Hvilken arbejdsindsats forventes?

I fællesbestemmelserne for ingeniøruddannelsernestår der:

1 modul (M) defineres som 20 timers skemalagt undervisning (normalt 5 x 4 timer) + 10 timers selvstudium og prøveforberedelse, i alt 30 timer.

Dvs. 4 + 2  timer pr. studerende pr. kursusgang inkl. eksamensforberedelse. Hertil kommer at man kan bruge en del af projekttiden jfr. studievejledningen:

Konstruktion 25%-50%, Fundering 25%-50%, Anlægsteknik 25%-40%.

Informationsteknologi skal indgå som en integreret del af de øvrige fagområder med en passende vægt.

Dette er en noget uklar formulering, som giver ret frie valgmuligheder, men IT skal formentlig vægtes mindre end 25 % da det ikke er nævnt særskilt i ovenstående, og det må også antages at ”passende” er klart større end nul. I er meget velkomne til at angive i rapporten, hvor stor vægt I har tillagt emnet.